Românul care dă fursecuri la tot Berlinul

Publicat: 22/05/2015, 18:33
Actualizat: 22/05/2015, 18:33

Pe scurt: un bărbat stă în bucătărie și face fursecuri pe care le livrează personal și gratuit unor necunoscuți. E Dan Tobescu, cunoscut drept „Fursecul”, tipul care trimite gratis – în schimbul unui mail – prăjituri ecologice de el, oriunde în București, celor care îl conving în scris că merită cookies.

În timp, când vorba – ca și prăjitura – se află pe buzele tuturor internauților, Tobescu îi provoacă pe amatorii de dulciuri să intre într-o cursă cu indicii în căutarea delicioaselor fursecuri. Îndrăgostit de normalitate și București, bărbatul încerca să-i facă pe „jucători” să deschidă ochii asupra orașului, asupra străzilor, asupra istoriei și să facă conexiuni între fapte, locuri, oameni și evenimente. Până de curând, asta se întâmpla în București, unde 5 sau 50 de oameni primeau săptămânal prăjiturele fără E-uri, conservanți și grăsimi hidrogenate ale lui Dan Tobescu. Acum se întâmplă la Berlin.

Povestea lui Tobescu începe în urmă cu 33 de ani. Și-a petrecut copilăria la Düsseldorf, unde a trăit până la 7 ani, apoi s-a mutat la București, unde a învățat la Școala germană, actualul Colegiu Goethe, în spatele ASE-ului. De altfel, pe diploma lui de bac scrie „limba maternă: germană”. Altfel, e fan al unui producător suedez de mașini, are cont pe Facebook și ascultă Ladytron, care promovează un stil electro, new wave. În CV, Dan Tobescu e absolvent de Jurnalism și inițiatorul – mai târziu, producătorul – unui proiect media, ProMotor. Ulterior a renunțat la presă și a deschis împreună cu soția lui, Cristina, o cafenea în București. Sătul de experiența cu bucătarii, aici a luat șorțul din cui și a trecut în spatele bancului de lucru, pregătind dulciurile. După ce-a vândut businessul, și-a deschis un blog, care avea să-l transforme dintr-o persoană într-un personaj. Din 28 mai, anul trecut, Tobescu devine, peste noapte, „Fursec”. Dacă în prima zi, blogul a avut zero accesări, în cea de-a treia ajunge la 95. Acesta a fost începutul unei nebunii dulci.

Fursecul – atac la prăjitura nemților

Proiectul său, care se bazează, potrivit inițiatorului, „pe bunul simț al celor care vor să facă parte din el”, nu este unul comercial. Cu toate astea, orice contribuție este binevenită, fie că se măsoară în bani, într-un borcan cu dulceață de afine sau un kilogram de zahăr eco. Ceea ce părea inițial nebunie – „românii nu mai cred în dărnicie și devin suspicioși când primesc fără să li se pretindă altceva în schimb” -, se transformă în scurtă vreme într-o rețea de prieteni, iar Tobescu ajunge să-și creeze un al doilea blog, pentru Berlin și nu numai: www.IAmCookie.com.

Din februarie, Dan Tobescu trăiește într-o casă frumoasă și veche din Mitte, „în centrul centrului, în cartierul evreiesc”. „Pe termen scurt, aici fac varianta germană a blogului românesc, Fursecul Mecanic, spune Tobescu. Pe termen lung, mi-aș dori să am o mică afacere care să aibă legătură cu domeniul fursecurilor. În clipa în care o să simt că este momentul, o să o încep, dar nu știu dacă o să fie la Berlin sau altundeva. În orice caz, nu în România. Am ales Berlinul pentru că este orașul german care oferă toate avantajele pe care le poate oferi un oraș german, la care se adaugă cele ale unei metropole europene.”

„M-am întâlnit cu câțiva din proprietarii celor mai citite bloguri berlineze, ca să le povestesc despre proiect. Toată lumea – foarte entuziasmată, nu doar de proiect în sine, ci și de fursecuri. Acum, adevărul e că înainte de sosire îmi făcusem temele încă de la București și știam care sunt considerate locurile cu cei mai buni cookies din Berlin. Sunt 4-5, nu sunt multe, dar elogiile pe care diferiți useri le-au scris pe site-uri mă puseseră puțin pe gânduri (…). Între timp m-am lămurit: ale mele sunt cele mai bune din Berlin – fără modestie, pentru că nu e cazul. Toată săptămâna trecută am cumpărat, degustat, analizat, întrebat, cercetat și am ajuns la concluzia că fie nemților le plac cookies mai către uscat și nisipos (puțin probabil), fie nu le-a făcut niciodată nimeni cookies așa cum trebuie făcuți: crocanți în exterior și moi în mijloc.”

România, ediție specială

„Fursecul românesc o să rămână un proiect viu, spune Dan Tobescu, dar cu o frecvență micșorată: în loc să fie câte o căutare de indicii pe săptămână, ea va fi sub forma unei ediții speciale, o dată la 2-3 luni, când mai vin în țară. În tot acest timp, însă, o să public săptămânal update-uri de la Berlin, pentru că cititorii blogului merită să știe ce fac în timpul ăsta. Am afirmat, într-adevăr, de mai multe ori că aș preda cu plăcere povestea unei persoane care să aibă anumite calități. N-am găsit-o până acum. Componenta financiară înseamnă că Fursecul Mecanic nu este un proiect care să se autosusțină, astfel încât cel care se ocupă de proiect trebuie să aibă și mijloacele financiare pentru a-l derula.”

Deocamdată, banii lui Tobescu provin dintr-o firmă activă în domeniul dulciurilor publicitare, „fără legătură cu pasiunea mea pentru gătit, în ciuda faptului că are la bază cuvântul «dulciuri»”, spune proprietarul. Este vorba despre reprezentanța în România a celui mai mare producător de dulciuri personalizate din Europa, o firmă germană.

Să fie o astfel de idee generoasă – de a prepara dulciuri din ingrediente ecologice la comandă – un business în vreme de criză? Da, spune Tobescu. „Nu doar pe timp de criză, ci în orice perioadă, o idee se poate transforma într-un business. Nu vă pot spune cât te poate ajuta financiar o astfel de afacere, având în vedere că n-am încercat lucrul ăsta, dar în mod cert o idee de afacere individuală este respectată în alte țări și sprijinită de toată lumea, de la autorități până la client, spre deosebire de țara noastră, unde din păcate lucrurile stau altfel. Și nu vreau să încep cu „autorități corupte”, „pesimism generalizat”, „clientelă apatică”, deși ar trebui s-o fac. În România, lumea nu știe să se mai entuziasmeze de nimic, aici orice inițiativă este primită cu bucurie și plăcere.”

Info plus:

Cât costă o miniafacere bio

Bogdana Ghinescu și Ileana Muntean sunt proprietarele unui mic magazin de produse alimentare ecologice și tradiționale. Deschis în urmă cu un an, într-o zonă verde din apropierea parcului Cișmigiu, buticul eco a reprezentat o investiție inițială de 80.000 de euro. Potrivit Bogdanei Ghinescu, deocamdată nu se poate pune problema amortizării investiției sau a profitului, ci doar aceea a „supraviețuirii”. În vreme de criză, clienții cumpără mai puțin și mai chibzuit, fapt ce se reflectă în cifre. „Vindem la 60-70% din volumul ultimului trimestru din 2008. Produsele noastre costă mai mult decât cele convenționale și asta pentru că lucrăm cu furnizori certificați și cu materii prime organice.” La finele primului an, magazinul celor două prietene a înregistrat o cifră de vânzări de 90.000 de euro.

„În București făceam între 5 și 50 de livrări săptămânal, în funcție de câți câștigători hotăram că vor fi în acea săptămână. La Berlin o să mențin ritmul: un tip de fursec pe săptămână.” – Dan Tobescu (blogger)

„Visele nu știu dacă se împlinesc mai frumos în Germania decât în alte țări, dar în mod cert se împlinesc. Din păcate, nu pot spune asta despre România, unde visele sunt, de cele mai multe ori, călcate în picioare.” – Dan Tobescu (blogger)

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Medvedev îl amenință pe Trump să nu intervină în războiul din Ucraina, dacă va câștiga...
Vin ninsorile în București. Și chiar mai repede decât ne așteptam, potrivit meteorologilor EaseWeather
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru...
Negocieri secrete între Ucraina și Rusia, dezvăluite în presa Germană. La ce nu vrea să...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
"Undă de șoc" înaintea alegerilor prezidențiale din SUA. Răsturnare de situație într-un stat considerat "sigur"...
Escorte, păcănele, spiritism și… căței plimbați! Documente explozive în scandalul dintre Oana Zăvoranu și fostul...
Actrița Maria Dinulescu, transformată total! A părăsit România în pandemie și s-a apucat de afaceri...
Regele Felipe al Spaniei, împroşcat cu noroi şi huiduit în timpul vizitei sale în localităţile distruse...
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Explozia de pe autostrada A7 i-a luat viața unui muncitor! Mesajul postat de Sorin Grindeanu,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Noul Volvo XC90 are prețuri oficiale în România. SUV-ul suedez bate competiția germană!
Alegeri prezidenţiale Republica Moldova 2024, turul al II-lea: Votul în Republica Moldova s-a încheiat /...
Minune a INGINERIEI! Cum a rezistat acest material atât de mult timp?
Anunţ şoc despre BORCEA. Ce a făcut, de fapt, în puşcărie: Îl bătea și pe...
Tragedie cumplită în România. Jurnalista Rodica Sărmaș Furnea a murit într-un accident înfiorător
S-a costumat în Barbie, cu formele la vedere, și mulți au confundat-o cu Bianca Drăgușanu....
Se spală rufe azi, 2 noiembrie 2024, de Moșii de Toamnă? Iată ce spun preoții...
De ce refuză să își urmeze pasiunea băiatul Oanei Ioniță? Ce spune aceasta despre perioada...
EXCLUSIV! Renumitul fotograf Viorel Belinschi din Moldova, dezamagit de atitudinea lui Culita Sterp: ”A ales...
BANCUL ZILEI. Medicul către Bubulina: – Fiica ta are o nevroză. I-aş recomanda multă distracţie!
Miranda, luna lui Uranus, ar putea avea un ocean sub suprafața sa, indică un studiu